8 osvědčených postupů pro pozitivní zkušenost kandidáta  - 2. díl

Bezpersonalky publikováno 21.12.2022

8 osvědčených postupů pro pozitivní zkušenost kandidáta - 2. díl

V 1. díle jsme si představili 4 důležité postupy pro pozitivní zkušenosti uchazečů z vašeho náborového procesu. Jedná se o zapracování HR technologií do náboru, zlepšení osobní komunikace s kandidáty, zjednodušení procesu podávání žádosti o práci a poskytování zpětné vazby všem uchazečům o místo. 


Jaké jsou další 4 osvědčené postupy, které je vhodné zapracovat do náborového procesu? 


1. Dejte ostatním vědět, že už jste svého kandidáta vybrali 

Po výběru kandidáta nezapomeňte informovat ostatní o aktuálním stavu náboru. Pokud tak neučiníte, můžete pošlapat své dobré jméno. Pravidelná komunikace může kandidáty udržet v angažovanosti. I když se někdo aktuálně na současnou pozici nehodí, může být skvělou volbou pro jiné volné místo v budoucnu. Dejte kandidátům vědět, že jejich životopis bude archivován pro budoucí pozice, a vyzvěte je, aby se ozvali, pokud je zaujme jiná pozice ve vaší společnosti. 


Důležité je také přidělit uchazečům jednu kontaktní osobu, která je provede celým náborovým procesem. Tím, že je každému uchazeči přiřazena jedna kontaktní osoba, je zajištěna včasná reakce bez prodlev při předávání informací.


2. Zapojte do náboru své zaměstnance

Společnosti by měly do pohovoru zapojit nejen vedoucího náboru, aby podpořily otevřenou a upřímnou komunikaci. Zvažte propojení uchazečů s vašimi současnými zaměstnanci, kterým by následně mohli klást otázky. Ať už osobně, nebo za pomoci aplikace Slack nebo třeba Teams. Díky tomu se dostanete k zajímavým informacím a kandidát si může udělat lepší obrázek o vaší organizaci. 


Zvažte program ambasadorů pro angažované zaměstnance. Zapojit se mohou sdílením svých příběhů na sociálních sítích a aktivním vyplňováním recenzí zaměstnanců na kariérních stránkách, jako jsou Atmoskop nebo Indeed. Jejich motivací mohou být například zajímavé bonusy, příspěvky a podobně. 


TIP: Pokud se vaši zaměstnanci u vás cítí dobře, určitě vám s náborem rádi pomohou. 


3. Zanechte dobrý dojem z náboru

Lidem, kteří nebyli vybráni poskytněte zpětnou vazbu. Například jste dali přednost člověku s více zkušenostmi, ovládá klíčový nástroj a podobně. Je zajímavé, že jen malá část společností věnuje nevybraným kandidátům svůj čas. Přitom zpětná vazba je opravdu důležitá a může zlepšit zkušenosti uchazeče.


Vrátilo se vám negativní hodnocení? Nenechte to být jen tak. Zjistěte, v čem je problém, a řešte ho. Oslovte bývalé zaměstnance, aby vám poskytli informace o slabých místech. I to může být první významný krok ke zlepšení. Buďte ke každému uchazeči i zaměstnanci transparentní a upřímní. 


V současné době je stále více populární nábor zaměstnanců na dálku. Online platformy však nemusí každému uchazeči dělat dobře. Zajistěte, aby po technické stránce nenastal během pohovoru žádný problém. Alespoň z vaší strany. Připravte si několik jednoduchých otázek, které odbourají bariéru vzdálenosti mezi vámi. Kandidát se uklidní a bude se při pohovoru s vámi cítit dobře. 


TIP: Při náboru zaměstnanců na dálku může být těžké zanechat skvělý dojem. Náboráři by proto měli zvážit, zda uchazečům neumožnit prohlídku kanceláře, aby se mohli podívat, jak vaše společnost vlastně vypadá.


4. Pozor na dobu mezi procesem přijetí a nástupem do zaměstnání

Vybrali jste nejlepšího kandidáta? Nyní oběma stranám nastává zvláštní přechodné období. Od potvrzení výběru po první den v práci může uplynout několik dní, týdnů i pár měsíců. Během této doby si může uchazeč rozmyslet další kroky, nebo dokonce obdržet další pracovní nabídky. Buďte stále aktivní, udržujte si kontakt. Zanechte v něm pocit, že už je vaším zaměstnancem. Začněte ihned po potvrzení, že vaši nabídku přijímá. 


Vybraného kandidáta můžete v mezidobí seznamovat s informacemi o firmě, zaměstnancích, prostředí. Pošlete mu seznam úkolů pro první den. Máte-li, pošlete mu korporátní oblečení. 


Tip: Pošlete novému zaměstnanci uvítací e-mail s videem nebo pozdravem přímo od majitele firmy, manažera nebo budoucích kolegů. Je to milé gesto, kterým můžete novému kolegovi dát najevo, že se těšíte na jeho nástup.


loading...