8 osvědčených postupů pro pozitivní zkušenost kandidáta  - 1. díl

Bezpersonalky publikováno 16.12.2022

8 osvědčených postupů pro pozitivní zkušenost kandidáta - 1. díl

Konkurence při náboru bývá v poslední době vysoká. Řada lidí je nuceno změnit práci, další chtějí pokročit na vyšší stupínek. Pokud uchazečům o zaměstnání poskytnete pozitivní zkušenosti v náborovém procesu, můžete získat velké talenty do svých řad, ačkoliv o ně soupeříte na první pohled s daleko silnějšími hráči. 


Na čem závisí pozitivní zkušenosti kandidáta?


Hledání vhodných lidí na volné pozice závisí na zkušenostech uchazečů. Zkušenost uchazeče zahrnuje všechny možné pocity, vjemy, myšlenky a emoce, které uchazeč prožívá v průběhu náborového procesu. Zkušenosti kandidáta z náborového procesu dále zahrnují interakce s vašimi současnými zaměstnanci, dojmy z webových stránek i kariérních stránek společnosti a recenzí na stránkách Atmoskop nebo Indeed.


Podívejte se na 8 osvědčených postupů pro práci s uchazeči o místo, které je třeba vzít v úvahu při vašem náboru. 


1. Používejte správnou HR technologii


Pokud plánujete nábor nových zaměstnanců, vaším prvním krokem by mělo být pořízení správné technologie pro prověření uchazečů. Aby bylo možné zpracovat velké množství životopisů, měly by organizace zvážit systém sledování uchazečů.


Správná technologie pro podávání žádostí, navíc přizpůsobena osobám se zdravotním postižením, s řízením času a odpovědí výrazně zlepší zkušenosti vašich uchazečů. Proces přijímání zaměstnanců mohou posunout i některé nejnovější technologie. O které jde? 


  • Náborový marketing s umělou inteligencí

Použití automatizovaného náborového marketingu s AI pomůže najít správné kanály pro oslovení nejlepších talentů, včetně sociálních sítí jako je LinkedIn.


  • Robotická automatizace procesů (RPA)

RPA boti mohou firmám pomoci zlepšit proces náboru tím, že osloví kandidáty, provedou jejich prověrku a budou aktualizovat informace o jejich stavu. Při hledání služeb RPA botů najděte takového, který dokáže vést přirozenou konverzaci. Zapojte náboráře, aby mohli poskytnout vstupní informace o procesu a o tom, jak může chatbot reagovat na otázky.


  • Videopohovory

Videopohovory na platformách, jako je Skype, Zoom, Meets nebo Teams, mohou také pomoci urychlit celý náborový proces. Podle průzkumu společnosti Jobvite náboráři průměrně obsadí pozice do 30 dnů. Zrychlení procesu pomocí online pohovorů je skvělým způsobem, jak získat nejlepší talenty dřív, než se přesunou ke konkurenci.


2. Osobní komunikace


Žádný uchazeč o vámi nabízené místo se nespokojí s obecnými frázemi. E-mail začínající slovy "Vážený uchazeči" nikoho neohromí. Personalizace e-mailů s uvedením jména, názvu pozice a jmen doporučujících osob může být velmi účinná. Začněte personalizovat e-maily od počátku komunikace s kandidátem. Vybudujete si s ním silný vztah. Přesto je vhodné používat šablony, které všem personalistům pomůže udržet pořádek a zapojit správné informace, včetně aktuální fáze náboru. 


TIP: Personalizované e-maily lze automatizovat. Tímto krokem významně přispějete vyšší míře pozitivní odezvy vašich kandidátů.


3. Cesta k podání žádosti o práci by měla být co nejjednodušší


Proces podání žádosti o práci by měl být pro uchazeče snadný, jinak ho dříve či později odradí. Hned v prvním kroku se rozhodněte, zda chcete po potencionálních zaměstnancích rovnou nahrát životopis, nebo je necháte nejprve odpovědět na předpřipravené otázky. V tomto kroku nikdy nevolte kombinaci obojího. 


Dobrou možností je umožnit jim uložit si svůj postup pro případ, že nemohou svou žádost aktuálně dokončit. Nikdo přece nechce vyplňovat celý formulář od začátku. Když už k vám formulář s žádostí dorazí, připravte si automatický e-mail s předmětem "Obdrželi jsme vaši žádost". Uchazeč tím získá jistotu, že vše proběhlo v pořádku. 


Náboráři by také měli dbát na to, aby byl proces podávání žádostí přístupný všem uchazečům. Webové stránky a aplikace by měly obsahovat alternativní text, videa se skrytými titulky a obsah prezentovaný různými způsoby, aby se lidem přizpůsobily. Asistenční technologie mohou významně usnadnit podávání žádostí osobám se zdravotním postižením.


4. Zpětná vazba je důležitá


Poskytnout uchazeči zpětnou vazbu je nezbytné, ať už je pozitivní, nebo bohužel negativní. Podle zprávy společnosti LinkedIn Talent Solutions chce 94 % uchazečů o zaměstnání získat zpětnou vazbu z pohovoru, ale pouze 41 % ji obdrželo. Uchazeč může mít ze své interakce pozitivní pocit nebo se může dozvědět, jak rozvíjet potřebné dovednosti pro příští pohovor.


Zlepšete zkušenosti uchazečů tím, že je po pohovoru oslovíte. Náboráři by měli kandidátům poslat průzkum spokojenosti, aby zjistili oblasti, které je třeba zlepšit a co společnost dělá dobře, aby optimalizovala nábor pro budoucí kandidáty. 


Žádost o zpětnou vazbu ukazuje, že jste otevřeni všem návrhům, což přinese pouze pozitivní dojem o vaší společnosti.


Zajímají vás další 4 osvědčené postupy pro pozitivní zkušenost kandidáta? Již brzy pro vás připravíme 2. díl této minisérie o vhodné komunikaci s uchazeči o vámi nabízené místo. 

loading...