Víte, co znamená tichá výpověď, neboli quiet quitting?

Bezpersonalky publikováno 19.10.2022

Víte, co znamená tichá výpověď, neboli quiet quitting?

Aktuálním tématem veřejných diskuzí je nový fenomén „quiet quitting“ neboli tichá výpověď. Personální oddělení se nemusí tiché výpovědi vůbec obávat, pokud svoji práci odvádí dobře a efektivně.


Známe je. Fotografie z fotobank, zobrazující zaměstnance, kteří odvádí svoji práci s elánem a pořádnou dávkou sebemotivace, s úsměvem na rtech, a to navzdory skutečnosti, že se jedná o přesčasy v nočních hodinách. Realita bývá ovšem úplně jiná.


Zaměstnanci, kteří se svojí zkušební dobou propracovali s enormním nasazením, s radostí přebírali nečekané a dodatečné úkoly navzdory nutnosti pracovat přesčas, začínají postupně polevovat. Jejich iniciativa klesá, motivace též. Vypadá to, že končí. Oni ovšem nekončí. Svoji práci nadále odvádí, jen nedělají nic navíc, co není ukotveno v pracovní smlouvě a za co nejsou zaplaceni. Pracují tak „ve službě dle předpisů“.


Nový trend nemá nic co dočinění s takzvanou „vnitřní výpovědí“. Lhostejnost není tedy typickým rysem. Rozhodně se také nejedná o práci ve stylu socialismu, kdy se pracovalo „pomalu, rozvážně a mnohdy také pomálu.“


Různé generace mají vůči práci různé postoje

Fenomén tiché výpovědi není žádnou novinkou. Studie za posledních dvacet let dokládají jednoznačně, že mileniálové a především Generace Z postrádají v porovnání s předchozími generaci ochotu se kvůli svému zaměstnaní zříct plnohodnotného rodinného či volnočasového života. Není vůbec divu, že quiet quitting, který je jako fenomén známý především v USA již delší dobu, se stal populární především na sociální síti TikTok. Průzkum agentury Yougov dokládá, že v USA platí, že ochota přikládat svému zaměstnání prioritní význam ve svém životě, velmi závisí na věku jednotlivých zaměstnanců. S podobným fenoménem se setkáváme také v Evropě.


Work Life Balance vnímají především mladší zaměstnanci jako velmi důležitou součást svého pracovního poměru, což mnoho personalistů již velmi dobře zná. Z pohledu bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti se jedná dokonce o velmi žádaný postoj a vítané preventivní opatření před vyhořením.


Prostě musíte vědět, co se u vás ve firmě děje.

Z jakého důvodu se stal pojem tiché výpovědi neboli quiet quitting virálním pojmem? V každé firmě najdeme přece angažované pracovníky, kteří pro své pracovní poslání doslova zahořeli a na nějaký Work Life Balance doslova kašlou. Tichá výpověď se těchto tažných koní rozhodně netýká. Dle indexu Gallup Engagement Index se v posledních letech jedná spíše o malou skupinu takových nadšenců. Mnohem větší skupinu tvoří zaměstnanci, kteří svoji práci odvádějí víceméně s radostí, ale za své zaměstnání rozhodně nepoloží svůj život. Přesčasy odpracují jen, protože to prostě „na někoho padnout musí“. Nebo se jedná o mnohem horší postoj, že přesčasy odpracují proto, že se obávají ukončení pracovního poměru. V USA odvádí neplacené přesčasy velká skupina zaměstnanců, stejně tak, jako v Česku.


Z tohoto důvodu hrozí tichá výpověď také mezi zaměstnanci v Česku a může vyústit do skutečných problémů. Ovšem toto nebezpečí lze minimalizovat nebo dokonce eliminovat efektivními procesy personálního oddělení. Cílem má být určitě redukce přesčasů na absolutně nutné minimum. Pokud to nejde, musí personální oddělení prosadit řádné finanční vypořádání odvedených přesčasů.


Dalším efektivním opatřením proti neochotě pracovat přesčas, a tím pádem i proti hrozící tiché výpovědi je efektivní přísun nových kandidátů. Nic není horšího než podstav pracovních sil, když týmovou práci musí zvládat tým jen polovičním počtem zaměstnanců. Náborové aktivity patří v personálním oddělení mezi ty nejnáročnější. Najít toho pravého nového zaměstnance je v dnešní době umění. Předpokladem je, že jak vedení společnosti, tak i personální oddělení přesně ví, „co se ve firmě děje a kdo, co a kdy ve firmě přesně potřebuje“. Dalším úskalím ve firmách bývá, jak efektivně zorganizovat náborové procesy. Téma HR marketingu je v mnohých firmách strašákem nebo dokonce i velkou neznámou. 



Sledujte hashtag #bezpersonálky. Pro personální oddělení jsme významnou podporou. V rámci náborových procesů umíme efektivní Candidate Experience Design.

loading...